Su ile inceltilen boyalar su bazlı boyalardır.
Solvent ile inceltilen boyalar solvent bazlı boyalardır.
Boyanın uygulanacağı yüzeyin durumuna ve istenen dekoratif amaca göre metrekareye sarfedilen boyanın miktarını da hesaplayarak karar vermeliyiz.
Uygulama yapılacak yüzeyi iyice temizlemeli, gerekli tamiratlar yapılmalı, tozdan arındırılmalı ve boyayı kullanmadan önce karıştırmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir.
Özellikle açık alanlarda (dış cepheler vs.) yapılan uygulamalarda havanın +5ºC’den yükdek, yağışsız ve rüzgarsız olması gerekmektedir. Kapalı alanlarda ise ortamın durumu boyanın daha geç veya erken kurumasına neden olabilir.
Ambalajlarda sarfiyat ile ilgili bilgiler mevcuttur. Ama sarfiyat yüzeyin durumuna göre değişebileceği için belli bir alan seçilerek kullanılan boya miktarı hesaplanır ve toplam sarfiyat miktarı bulunur.
Her boya cinsinin teknik özellikleri farklıdır. Bu yüzden ÜRÜNLER sayfamızdan, istediğiniz ürünün teknik özelliklerini görebilirsiniz.
Boyanın örtücülüğü ve uygulandığı yüzeye yapışma kabiliyeti azalır. Bu da boyanın yapması gereken koruma ve dekoratif işlevlerinin etkisini azaltır.
Boyaların kabarması genellikle; yüzey temizliğinin iyi yapılmadığı hallerde, rutubet ve nemli yüzeylerin üzerine uygulama yapıldığında veya uygun astarlar kullanılmadığında meydana gelir. Önleyebilmek için uygulama öncesinde yüzeyin her türlü kir, toz, yağ ve kabarmış eski boyalardan iyice temizlenerek uygulama yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca rutubet ve nemli yüzeylere boya uygulamadan önce yüzeyin rutubet ve nem probleminin çözülmesi gerekir. Bu sorun çözülmeden boya uygulamasının iyi sonuç vermesi beklenemez.
Yağ, is, kalem, yanık izleri, kurum, vs. gibi lekeleri yok etmek için herhangi bir boyama işlemi yeterli derecede performans sağlayamaz. Bir müddet sonra tüm lekeler kusma yapar. Bundan dolayı, boyamadan önce bu lekelerin tekrar kusmasını engelleyebilecek bir işlem yapılmalıdırtadır. İnceltme oranı kullanılacak uygulama aletinin özelliklerine göre de değişmektedir.